Sinds 2011 werd mijn leven ineens heel anders. In augustus van dat jaar werd bij mij de diagnose MS vastgesteld. Nadat ik aan het idee was gewend om ineens een chronische ziekte te hebben, bedacht ik mij dat het leven wel verder ging. Na die eerste grote schub heb ik wel even tijd nodig gehad om ervan te herstellen. In maart 2018 is het allemaal flink verslechterd. Dit heeft flinke impact gehad op mijn dagelijkse werk, gezondheid en energieniveau.
Helaas zijn in de afgelopen tijd mijn ogen ook hard achteruit gegaan.
Ondertussen heeft MS grote invloed op mijn leven, waardoor ik nu per dag kijk hoe het loopt.

Op deze pagina's onder het menu-kopje MS verzamel ik teksten en nuttige info over MS, bied ik diverse links naar sites met info over MS en ontstaat er een weblog over hoe het met mij gaat.

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is dus géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht.
Multiple Sclerose betekent "Meerdere verhardingen".
Op meer plaatsen tegelijk kunnen in de myeline verhardingen ontstaan. Myeline is de buitenmantel waar de signalen van onze zenuwen doorheen gaan. Signalen vanuit de hersenen om bijvoorbeeld te kunnen bewegen komen hierdoor niet of niet goed op de plaats van bestemming aan.

Een schub of aanval en wat gebeurt er daarna?

Na een een schub of aanval vindt remyelinisatie plaats. Dat wil zeggen dat de myeline zich hersteld. Het kan gebeuren dat de myeline op een bepaalde plaats in het ruggemerg of in de hersenen zo is aangetast, dat het niet meer terugkomt. Er ontstaat dan littekenweefsel (ookwel harde plekken genoemd) Dit harde weefsel is niet meer in staat om de signalen van en naar de hersenen door te geven. Hierdoor houden deze mensen gevoelstoornissen of zelfs permanente uitval van lichaamsdelen over.

 

Multiple Sclerose is een Auto- immuunziekte

Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

Oorzaak Multiple Sclerose nog niet bekend

Hoe de stoornis in het afweersysteem ontstaat, is helaas nog niet bekend. Wel weten we dat een ontregeld immuunsysteem bij Multiple Sclerose  een groot deel van de klachten veroorzaakt. De medicatie voor de behandeling van Multiple Sclerose richt zich dan ook op het reguleren/ remmen (moduleren) van dit immuunsysteem. Dit is alleen mogelijk bij de Relapsing Remitting-variant (RRMS).
Zelf heb ik inmiddels Secundair Progressief MS en hiervoor bestaat (helaas nog) geen behandeling met medicatie.

 

Belangrijke feiten:

  • Een minderheid van de mensen met MS komt permanent in een rolstoel terecht.
  • MS is geen spierziekte.
  • Aan MS ga je niet dood.
  • Bij veel mensen met MS kun je dat niet 'aan de buitenkant' zien.
  • Er bestaan (helaas) nog geen genezende middelen tegen MS.
  • MS heeft vele symptomen zoals: oogklachten, blaasproblemen, gevoelsstoornissen, problemen met bewegen, vermoeidheidsklachten, cognitieve problemen.


Bron van onderstaande afbeeldingen is de website: "Toekomst met MS". Klik op de link voor meer informatie over MS.

01-Centraal-zenuwstelsel


02-Centraal-zenuwstelsel


03-Centraal-zenuwstelsel


04-Centraal-zenuwstelsel


Interval tussen de schubs