De inhoud van de website bestaat voor het grootste deel uit Artikelen. Log in op de (beheer)achterkant van uw website door naar 'uw-website te gaan en achter de URL /administrator' te typen. Ingelogd ziet u het controle paneel.

Horizontaal ziet u het op deze beheerpagina het hoofdmenu van de administrator. De opties in het controle paneel vindt u ook terug in de verschillende menu's.

Om een nieuw artikel aan te maken klikt u op het ikoon 'Nieuw artikel toevoegen' of u gaat naar het menu Inhoud -> Artikelen -> Nieuw artikel toevoegen.

nieuw-artikel-gegevens-01Het scherm is verdeeld in enkele blokken. Het middelste deel is het witte tekstvlak waarin u het artikel schrijft. Daarin komt de tekst, afbeeldingen, enzovoorts.

Bovenaan vult u de basis gegevens in van het artikel. Daarbij is de Titel verplicht. Na een eerste keer opslaan vult het systeem zelf een alias is. Wilt u zelf een alias invullen, gebruik dan geen spaties of speciale tekens. Enkel letters en cijfers gescheiden door een koppelteken -.

Ook een categorie is verplicht.

Bij Status kunt u uw artikel wel of niet op de website laten tonen.

De keuze 'Speciaal' is belangrijk als u het artikel op de voorpagina wil laten verschijnen.

Als u klaar bent met uw artikel, klikt u op Opslaan & sluiten. U keert dan weer terug naar het artikelbeheer, de lijst met alle artikelen van uw website. Wilt u verder werken aan het artikel, klik dan op Opslaan. En als u meteen aan een nieuw artikel wilt beginnen, kunt u kiezen voor Opslaan & nieuw.

artikel-knoppenbalk

Gebruik de knop Opslaan regelmatig bij het schrijven van uw artikel. U werkt aan uw website online. Mocht de verbinding om welke reden wegvallen, bent u uw niet-opgeslagen werk kwijt. Daarom is het verstandig om tijdens het werken regelmatig het artikel op te slaan. Zet het artikel dan bij Status op 'Gedepubliceerd', zodat de bezoeker uw halfgeschreven artikel nog niet kan zien.

Nieuw in Joomla 2.5 is het 'Opslaan als...' om een bestaand artikel op te slaan onder een andere naam. Het originele artikel blijft bestaan. U dient het artikel wel een andere naam te geven en een andere alias. Wanneer u de alias leeg maakt, wordt het door het systeem zelf ingevuld.

De basis voor uw artikel is hiermee gemaakt. Het artikel kan nu op de website getoond worden. De overige opties zullen we later bespreken en gaan we dieper in op de parameters en metadata.

notepad-iconWanneer je een tekst vanuit Microsoft Word wilt kopiëren naar de Joomla Editor, kopieer het eerst naar Kladblok (Notepad). Tekstverwerkers zoals Word maken de tekst op met eigen codes. Deze 'onder water' codes mogen niet mee gekopieerd worden naar een HTML bestand. Door ze eerst via Kladblok te kopiëren, filter je alle ongewenste codes en plak je de schone tekst in de editor.
Kladblok starten kan via de startbalk in Windows met het commando: kladblok. Of via de startknop / Alle programma's / Bureau accessoires / Kladblok.