Let op: Onderstaande handleiding is alleen voor websites die oorspronkelijk zijn gebouwd met Joomla! 2.5
In die versie zat nog geen gebruikersniveau 'Gasten'.
Nieuwe installaties met Joomla! 3.x hebben dit gebruikersniveau er wel standaard inzitten.
In dat geval hoeft onderstaande handleiding niet te worden gevold, maar is het voldoende om het menu-item, module of wat dan ook, direct als toegangsniveau op Gasten te zetten.


Met behulp van onderstaande stappen is het mogelijk om in Joomla! een menu-item zo in te stellen dat het alleen zichtbaar is voor bezoekers die niet zijn ingelogd. Zodra een bezoeker is ingelogd, moet het betreffende menu-item niet meer zichtbaar zijn.

Joomla! biedt hiervoor een Gasten-toepassing aan, die kan worden gebruikt om modules, menu-items, content en dergelijken te kunnen verwijderen / onzichtbaar te maken voor ingelogde gebruikers.

Volg deze stappen:

Log in op de back-end als Super Administrator.
Ga naar ‘Gebruikers’ en daarna naar ‘Groepen’ en maak een nieuwe groep aan. Noem de nieuwe groep ‘Gasten’. Zorg ervoor dat deze groep lid wordt van de Hoofdgroep ‘Publiek’.

Ga nu naar ‘Gebruikers’ en daarna naar ‘Weergave toegangsniveaus’ en maak een nieuw toegangsniveau aan met de naam ‘Gasten’ en maak die lid van d net aangemaakte gebruikersgroep ‘Gasten’

Ga nu naar weer via het topmenu naar ‘Gebruikers’ en klik rechtsboven op ‘Opties’.
Op het eerste tabblad ‘Gebruiker opties’ moet het veld voor ‘Gasten gebruikersgroep’ worden aangepast van ‘Publiek’ naar ‘Gasten’. Klik op ‘Opslaan en sluiten’.

Maak een menu-item aan en zet het toegangsniveau op ‘Gasten’. Nu wordt dit menu-item alleen getoond aan bezoekers die niet zijn ingelogd.